Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Sezaryen İle Doğum

Sezaryen bebeğin normal vajinal yolla doğumu gerçekleşmediğinde veya gerçekleşmeyeceği durumlarda anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir ameliyattır. Karın ön duvarından ve rahimden bir kesi ile yapılan doğum şeklidir.

Sezaryen Nedenleri

  • Plasentanın rahim ağzına yerleşmesi (plasenta plevia) veya plasentanın erken ayrılması (ablatio plasenta )
  • Bebeğin kalp atışlarında acil doğumu gerektirecek   bozulma olursa (fetal distres durumunda)
  • Önceki  rahim ameliyatlarından dolayı veya sezeryan öyküsünden dolayı
  • İri bebek ,baş pelvis uygunsuzluğu ve ilerlemeyen doğum süreçlerinde
  • Geliş anormalileri dediğimiz ters geliş (makat geliş ) veya yan geliş (transvers geliş ) durumlarında
  • Annede aktif HPV enfeksiyonu
  • Çoğul gebeliklerde

Sezaryana Hazırlık

Sezaryen için en az 6 saat aç ve susuz  olunması istenir .Planlanan sezaryen saatinden 2 saat öncesinde hastanede olunmalıdır.Üzerinizde metal hiçbir takı bulunmamalı ve ağır makyajdan kaçınılmalıdır.  Gerekli tetkikleriniz hazırlandıktan sonra hemşireniz tarafından üzeriniz giyindirilecektir. Anestezi tercihimiz genellikle bölgesel dediğimiz epidural veya spinal dir. Anestezi uzmanı tarafından tekrar değerlendirilip anestezi şekli gözden geçirilir ve karar verilir .

Ameliyathaneye eşinizde eşlik etmek isterse bilgilendirilme yapılarak alınır. Tüm ekiple ameliyathanede tanışıp önce anestezimiz  yapılır .Eğer genel anestezi ise siz steril şekilde örtülüp ameliyat masası da hazırlandıktan sonra uyutulursunuz. Epidural ve spinal anestezide ise önce ince bir kataterle anestezi uzmanı tarafından anesteziniz yapılır , sonrasında ise sondanız takılıp ameliyat bölgesi  solüsyon ile temizlenip steril örtülür ve sezaryen başlar.

Tüm bu aşamalarda ameliyat ekibimizle size yardımcı olup kaygı ve endişe yaşamamanız için elimizden gelen özeni gösteriyoruz.

Sezaryen başlayınca yaklaşık 5 dakika gibi bir sürede bebeğimiz çıkar ve çocuk uzmanımıza teslim edilir .Çocuk bakımları devam eder ve sizinle tanıştırılırken, bizim sezaryenimiz de artık biter .Hep beraber artık odamıza çıkıp takiplere başlarız .Ekibin ilk işi bebeğin emzirilmesidir.

Annenin, kanama kontrolleri tıbbi tedavileri devam ederken sıvı gıda genel anestezi almadıysa hemen  alabilir . Ameliyattan altı saat sonra ayağa kaldırıp sondasını çıkarırız. Artık dikkatler emzirmeye çevrilmiştir. Anne ilk kalkışın ardından gün boyunca ne kadar çok yürür ve sıvı içerse her şey bir o kadar yolunda gidecektir.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hamilelik Egzersizleri

Hamilelik Egzersizleri Düşük riski olanlar, bebekte gelişme geriliği tespit edilenler, erken doğum riski olanlar, gebelikte tansiyon gelişen hastalar ve kanamalı gebelerde egzersiz yapılmamalıdır...

Hamilelik Boyunca Takipler

Hamilelik Boyunca Takipler Gebeliğin ilk belirtisi olan adet gecikmesidir. Doktora başvurunuz da ultrasonografi ile kese görülmesi için adet rotarınız yaklaşık 7 gün olması gerekir, artık gebelik 5 ha...

Hamile Kalma Şansı Nasıl Arttırılır?

Hamile kalma şansının artırılması için beslenme düzeninde nelere dikkat edilmeli, genel olarak hangi önlemler alınmalıdır? Detaylar yazımızda!...