Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır? 21-35 gün arasındaki adet döngüsü normal kabul edilir. Adet döngüsü, adet başlangıcından adet bitimine kadar geçen süredir. Adet düzeni yaş, yaşam tarzı, sağlık durumu ve genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bu döngü süresi kişiden kişiye değişmektedir.

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır? Adetin başlangıç yaşı 9-16 yaş arasında olmalıdır. İlk adetler düzensiz olabilir. Başlangıçta bir iki yıl içinde düzene giren adet, menopoza yaklaşırken de düzensizleşecektir. Adet süresi 2-7 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreçte kaybedilen ortalama kan miktarı 40-60 cc civarında olup günlük 3-4 tane ped kullanımı olağandır.

Normal adet döngüsünde 2 faz vardır. Bu fazlar foliküler ve luteal olarak adlandırılır. Ovülasyon öncesi olan ve kadından kadına değişen ortalama 10-14 gün civarında olabilen faz folikülerdir. Adetin ilk gününden başlar, adeti içerir ve yumurtalamaya kadar olan dönemdir. Luteal faz ise yumurtlamadan sonra olan ve her kadında aynı süreyi içeren 14 gün süren fazdır. Bu şekilde yumurtalama tarihi beklenen adet gününden 14 gün çıkarılarak tespit edilebilir.

Sık Adet Olma (Polimenore)

21 günden sık adet olma durumudur. Burada sık adetin nedenleri yaş grupları göze alınarak çözülmeye çalışılmalıdır. Özellikle ilk adetlerde yumurtlama düzeni tam sağlanamadığı için adetler sık olabilmektedir. Ama her zaman için organik bir problem açısından; örneğin polip ve myom gibi, ultrason ve muayene ile mutlaka değerlendirme yapılmalıdır.

Özellikle sık kanamalarda kadının temiz kaldığı döngünün azalması psikolojik olarak bile rahatsız edici bir durumdur. Kansızlık, yani anemi yol açacağı en büyük sorunlardan biridir. Unutulmaması gereken şey ise eğer myom, kist, polip yoksa bu sorun hormonal tedavilerle rahatlıkla çözülebilmektedir.

Yaş grubuna göre sık adetler değerlendirilirken menopoza yakın ve 40 yaş üzerinde organik nedenler bulunmasa da olabilecek kötü huylu hastalıklar için endometrial örnekleme ara kanama da eşlik ediyorsa asla ihmal edilmemelidir.

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Seyrek Adet (Oligomenore)

Adetlerin döngüsü 35 günü geçen seyrek adetler bu gruptadır. En sık sebebi ovülasyon olmaması veya aksamasıdır. Adet görüldüğü 12-16 yaş arasında ve menopoza yaklaşıldığı yaşlarda sık rastlanılan bir tablodur. Ovülasyonu etkileyen hormonal bozukluklar yanında, kullanılan hormon ilaçları da oligomenoreye yol açabilir. Stres, kilo değişiklikleri ve seyahat adet düzenini etkileyen faktörler arasında yerini almaktadır.

Menometroraji (Düzensiz Sık ve Yoğun Adetler)

Adet kanamalarının aşırı yoğun, sık ve ara kanama şeklinde olmasıdır. Öncelikle adet kanamasını arttıran ve ara kanamaya yol açan gebelik ve komplikasyonları akla gelmelidir. Sonrasında organik nedenler, yani myom, kist, polip, endometrial kalınlaşma, hormonal disfonksiyonlar düşünülmelidir.

Anormal uterin kanamalarda sistemik hastalıklardan olan tiroid fonksiyonları bozukluğu, kan hastalıkları, karaciğer hastalıkları da akılda bulundurulmalıdır.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası