Miyom Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Miyom nedir, nasıl tedavi edilir? Miyomlar rahimdeki düz kas hücrelerinden kaynaklanan çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Birçok durumda belirti göstermezler. Genellikle 30 yaş üzeri kadınlarda görülür. Tedavisi ise hastanın durumuna göre farklılık gösterir.

Miyom nedir, nasıl tedavi edilir? Miyomlar pelvik bölgede ağrı, düzensiz adet kanamaları, idrar ve bağırsak sorunları ile belirti verebilir. Ancak bu belirtiler başka birçok hastalığın semptomları ile benzerlik gösterir. Doğru teşhis ve tedavinin uygulanabilmesi mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.

Miyom Nedir?

Miyom Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Miyom düz kastan oluşan iyi huylu tümör olarak bilinir. Kadınlarda en sık görülen bu tümörün, 5 kadından bir olarak görülme sıklığı olarak rapor edilmektedir. İyi huylu olduğundan emin olunan bu tümörde çok nadir olarak yaklaşık olarak %0,1 sıklıkla kötü huylu dönüşüm izlenebilir. Bu nedenle miyomların görüntüsü ve büyüklükleri aralıklı olarak takip edilmelidir.

Miyom daha sıklıkla 30-45 yaş arasında izlenmesi miyomun oluşma nedenini açıklamakta yardımcı olmuştur. Buna ek olarak gebelikte büyümesi ve menopoz döneminde küçülmesi ve bazen yok olabilmesi de kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenin miyom oluşumunda ana neden olduğu gerçeğini ortaya koymuştur.

Miyom Nasıl Şikayetlere Yol Açar? Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar yerleşim yerlerine ve boyutlarına bağlı şikayetlere yol açabilirken, çoğu zaman sadece bir muayene sırasında bile saptanıp hiç şikâyete neden olmayabilir. Yerleşim yerine göre subseröz, intramural, submuköz denilen sınıflaması ile de tanımlanan yerleşim yeri şikayetler ve tedavi planında etkilidir. Subseröz dediğimiz yerleşim rahmin dış tabakasında yer alıp çok büyüdüğünde komşu organları etkiler ve şikayetlere yol açar. Submuköz dediğimiz yerleşimde ise rahim iç yüzeyinde yer alıp kanama bulguları ile karşılaşılır. İntramural denilen türü en sık rastlanılanı olup kanama şikayetleri ile karşımıza çıkar ve rahim duvarı içinde yer alıp rahmi büyütür.

Miyom Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Kanamada artış, adet düzensizliği, yoğun ve ara kanamalı dönemler en sık rastlanan şikayetlerdir. Kanamaya bağlı halsizlik, kansızlık, kronik yorgunluk, saç dökülmesi gibi anemi bulguları izlenir. Miyomun büyüklüğüne bağlı olarak karında şişkinlik, gaz, dolgunluk hissi kronik karın ağrısı izlenir. Yine komşu olduğu idrar torbasına bası ile sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bası fazla olduğunda böbrek yollarında genişleme ve buna bağlı şikayetlere yol açar. Rahim içine yerleşen türde miyomlar gebeliğin oluşmasına engel olarak infertilite yani kısırlığa yol açabilir. Gebelikte miyom ise düşük, erken doğum, plasentanın erken ayrılması şikayetleri gebelik sırasında miyom büyümesine bağlı olabilir.

Miyom Tanı ve Tedavisi Nedir?

Miyom çoğunlukla rutin muayene sırasında ultrasonografik incelemede tanı alır. Tanı kadın doğum uzmanınca tedavi planını veya ameliyat planının detayları için tomografi veya MR dediğiniz görüntüleme teknikleri ile ayrıntılı inceleme imkânı bulabilirler.

Miyom tedavisi planın da yarattığı şikayetler, yerleşim yeri, boyutu etkili olmaktadır. Bazen sadece yarattığı kanama şikâyeti için hormonla tedavi veya hormonlu spiral ile kanama azaltılır. Bazen ameliyatla alınması uygundur. Ameliyatın açık veya kapalı olması cerrahi ekibin tecrübesi, miyomun büyüklüğü ve yerleşim yerine göre değişir. Miyom tedavisinde son nokta rahmin alınmasında ise miyomun boyutu ve hastanın yaşı etkilidir.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası