Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Kolposkopi

Tıp dünyasındaki gelişmeler gün geçtikçe daha sağlıklı ve net tedavi yöntemlerinin- analizlerin yapılmasına olanak vermektedir. İşte bu analiz yani gözlem yöntemlerinden biri de kadınsal hastalıkları yakından ilgilendiren kolposkopi tekniğidir. Bu tekniğin ne işe yaradığı, ne zaman ihtiyaç duyulduğu ve ne olduğu gibi merak ettiğiniz soruların yanıtlarını aşağıdaki alt başlıklarda bulabilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazen bazı test sonuçlarında istenilen değerler gözlemlenemez ve bunun için ekstra gözlem tekniklerine ihtiyaç duyulabilir. İşte bazı kadın hastalıklarında, yapılan testlerden elde edilen sonuçlarda herhangi bir anormallik durumu söz konusu olduğunda; rahim ağzı, vulva ve vajinayı incelemek için Kolposkopi tekniğinden yararlanılır. Bu teknik kısaca; rahim ağzı, vulva ve vajinanın özel bir mikroskop yardımı ile doğrudan incelenebilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Kolposkopi sayesinde bu bölgelerdeki anormal dokular ya da yapılar ayırt edilebilmekte ve buna göre gereken tetkikler yapılabilmektedir.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Kolposkopinin kısaca bir mikroskop olarak düşünülebileceğini sizlere belirtmiştik. Peki, bu yöntem hangi durumlar için kullanılmaktadır. Kolposkopinin kullanılması için doktorun yaptığı bazı testlere ek olarak hastanın şikayetleri de eklenmektedir. Eğer aşağıdaki görülen durumlar söz konusu ise o zaman hastalığın teşhisi ya da gerekli tetkiklerin yapılması için kolposkopi tekniğinden yararlanılabilmektedir.

  • Rahim ağzı kanseri şüphesi için yapılan PAP – Smear testlerinin sonuçlarında anormal durumların gözlemlenmesi
  • Genital bölge çevresinde siğillerin oluşması durumu
  • Cinsel birleşme esnasında ya da sonrasında meydana gelen kanama durumları
  • Servisit ası verilen ve rahim ağzı bölgesinin iltihaplanması sonucu oluşan durum

Yukarıda belirttiğimiz rahim ağzı kanseri durumunda erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir. İşte bu erken teşhise olanak tanıyan tetkikler bu tür sistemler ile sağlanabilmektedir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi yapılmadan evvel ilk olarak uzman hekimin hastayı bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu bilgilendirme kapsamında hastadan yaklaşık olarak 24 ila 48 saatlik bir zaman diliminde tampon kullanmaması, vajinal bölgesini yıkamaması ve aynı zamanda da cinsel ilişkiye girmemesi söylenir. Bunlara dikkat edildikten sonra işlemde ilk olarak hastadan, tıp teriminde litotomi olarak geçen oturma pozisyonu ile bacaklarını iki yana açması istenir. Bu şekilde oturduğu özel koltukta istenilen poz elde edildikten sonra hekim ilk olarak spekulum adı verilen bir cihazı vajinanın duvarları germek maksadı ile vajina içine yerleştirir. Daha sonra kolposkopi cihazı vajina içerisine konumlandırılır ve böylece ilgili durumlar gözlemlenmeye başlanır. Eğer bu işlem esnasında doktor anormal bir durum ile karşılaşırsa, vajina içerisinden sürüntü alabilir ve bunların patoloji laboratuvarında incelenmesin isteyebilir. Yine aynı şekilde bu cihaz ile doğrudan rahim içerisinden ya da belirtilen bölgelerden görüntüler elde edilebilir. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde ve bir anormallik söz konusu ise dokulardan biyopsi de alınabilmektedir.

Kolposkopi Yöntemi İle Hangi Hastalıklar Teşhis Edilebilir?

Peki, kolposkopi cihazı ile hangi hastalıkların tespiti yapılabilir ya da hangi şikayetlerde bu cihazdan yararlanılabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu cihaz ile birlikte kadınlarda oldukça tehlikeli bir hastalık olarak bilinen rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi yapılabilir. Buna ek olarak cihaz; ağrılı- acılı ve kanamalı cinsel ilişki sorunları yani şikayetleri için de kullanılabilmektedir. Ayrıca vajina duvarlarında gelişen ya da büyüyen iyi huylu veya kötü huylu vajinal tümörlerin tespit edilmesi için de yine bu yöntemden faydalanılabilmektedir.

Kolposkopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ne kadar basit ve zahmetsiz bir işlem gibi görülse kolposkopi sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususların var olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki, kolposkopi esnasında ya da işlem sonrasında hastada meydana gelen kanamalardır. Bu kanamalar şiddeti olmayan hafif kanamalar olabileceği için müdahale, uzman doktor tarafından yapılacaktır. Ayrıca bu işlem ile birlikte kişilere biyopsi de uygulanmışsa o zaman biyopsi sonrasında kişinin tamamen iyileşmesi 1 ila 2 gün sürebilmektedir. Biyopsiden sonra kişilerde birkaç gün kahverengi lekeleme ya da hafif kanamaların olması normal olarak görülmektedir.

Kolposkopi Acı Verir mi?

Kolposopi cihazı vajina içerisine sokulmaz ancak vajina duvarlarının gerilmesi için kullanılan alet bir miktar acı hissedilmesine neden olabilir.

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Bu işlem yaklaşık olarak 10 ila 15 dk civarlarında sürebilmektedir.

Kolposkopi Anestezi Yapılır mı?

Hayır, bu işlem için kişilere anestezi uygulanmaz.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ağrısız Rahim Filmi Ankara

Rahim filmi, tıbbi olarak histerosalpingografi (HSG) olarak isimlendirilmektedir. Tüplerin ve rahim boşluğunun incelenmesi için çekilen görüntüleme yöntemidir. Kontrast madde kullanılarak ra...

Bartholin Kisti Ameliyatı Tedavisi Ankara

Bartolin bezi vajen girişinin iki yanında sağlı sollu yer alan yaklaşık olarak yarım santimetre boyutunda olan bezlerdir. Bu karşılıklı girişte yer alan iki bezde incecik bir kanal ile vajina gir...

Korunma Yöntemleri

Korunma Yöntemleri İstenmeyen gebeliklerin önlenmesinde kullanılan korunma yöntemlerini sıralarken unutulmaması gereken konu, hiç birisi %100 koruma sağlamamaktadır....