Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Kadın hastalıklarında muayene yıllık olarak yapılması gereken kadın sağlığında ihmal edilmemesi uygun olan bir muayenedir. Bu muayene akla gelince, bazı bayanlarda korku kaygı hatırlatan ya da utangaçlık hissi veren bir duygu gibi algılanabiliyor. Özellikle çevreden yanlış bilgi aktarımları ile kaygılanma ve önyargı ile bu muayeneden pek çok kaçınan hasta ile karşılaşmaktayız.
Her doktor muayenesin de olduğu gibi bu muayene öncesi de görüşme, hastanın öyküsünü almak ile başlar. Hastanın yaşı, medeni hali, daha önce geçirdiği ameliyatlar, hastalıklar ve adet düzeni şeklinde detaylandırılır. Ailesinde varsa hastalıklar genetik rahatsızlıklar hastaya ilgilendirilecek şikayet,ile bağlantı kurulabilecek bir öykü alınır. Muayene için hazırlanan hastamız da öncelikle dış genital sistemde bir lezyon siğil var mı incelenir. Sonrasında spekulum ile vajinal bölge incelenip gerekirse smear testi alınır. Bu test bir fırça yardımıyla alınan sürüntü testidir. Bu muayeneye mutlaka vajinal ultrasonografi eklenir. Rahim ve yumurtalıkların izlendiği bu ultrason incelemesin de bir myom, kist var mı gözden geçirilmelidir. Bu muayeneler kesinlikle ağrısız ve çok rahat yapılan muayenelerdir. Bu muayenenin hastaya hiçbir zararı yoktur. Bakire olan hastalarımız da ise böyle bir muayene yapılamayıp, sadece ultrason ile pelvik olarak bakılabilir.
Hastamızın eğer varsa çıkan muayene sonucunda tüm bulguları konuşarak değerlendirilip yapılacak planlar anlatılırken, her şey yolunda ise yıllık kontroller önerilir. Hastamızın muayene ile sorguladığı tüm sorulara yanıt bulacaktır.
Rutin olacak bu yıllık muayeneler dışında hastalarımız bazı jinekolojik problemler de çok daha erken başvurmalılardır. Anormal kanama, adet dışı kanama, kasık ağrısı, geçmeyen akıntı ilişki sonrası kanama, karında şişkinlik, kabızlık, kanlı idrar veya idrar kaçırma gibi şikayetler de bir jinekologa başvurmalısınız.