İnfertilite (Kısırlık), bir yıl düzenli korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamaması olarak tarif edebiliriz. Bu süre bazen bayan yaşı arttıkça kısalmaktadır. Örneğin 35 yaş üzerinde beklenen süre 6 ay olmaktadır.
Kısırlık Şikayeti İle Başvuran Hastalarımızı Nasıl Değerlendirmekteyiz?
*Çiftlerin yaşları
*Kaç yıllık evli oldukları ve aldıkları başka merkezlerde ki tedaviler
*Daha önce geçirdikleri ameliyatlar, hastalıklar
*Aile öyküleri
*Sıgara, alkol, ilaç kullanımı, çiftlerin kilo durumları vücut kitle indexi dediğimiz durum
*Kadının adet düzeni,
*Kısırlığı etkileyen hastalıklarla ilgili sorgulama çok önemlidir. Polikistik over hastalığını düşündürecek, tüylenme, kilo alımı veya endometriozis dediğimiz hastalığı düşündürecek sancılı adet olma, kronik pelvik ağrı şikayetleri yine prolaktinoma denilen rahatsıklık da olan göğüsten süt gelmesi iyice sorgulanarak bir ip ucu aranır.
Kısırlıkta Erkek Hastamızın Değerlendirilmesi Nasıl Olur?
Erkek hastamızın değerlendirmesinde istenen tetkik spermiogram dediğimiz semen analizidir. Bu tetkik için 3 veya 5 gün arasında cinsel perhiz yeterlidir. Örnek her zaman labaratuar ortamında alınır. Sonuç inceleme sonrası rapor şeklinde hastamıza verilir. Spermiogram, normal çıkarsa ileri tetkike gerek kalmamaktadır. Anormal bir sonuçta üroloji uzmanınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken kötü çıkan ilk spermiogram sonucu ile asla karar verilmemeli ve tetkik tekrarlanmalıdır. Üroloji verdiği tedaviler ve takiplerde 3 ay sonra yeni spermiogramı görmek ister
Kısırlıkta Kadın Hastamızın Değerlendirmesinde Hangi Tetkikler Vardır?
*Antral folikül sayısı, bu yumurtalık rezervini gösteren en önemli belirleyici faktörlerdendir. Ultrason eşliğinde yapılır. Adetin 2.-3. günlerinde yapılması önemlidir. Kadın doğum uzmanınca yapılan vajinal ultrason sonrası foliküllerin durumu hakkında verilen bilgi hastanın tedavi süreci ve başarısını etkileyecek en önemli yol göstericidir.
*Bazal hormonlar dediğimiz, adetin 2. veya 3. günün de yapılan yumurtalık kalitesi ve çalışmasını etkileyen hormonlar bakılır. Bunlar sırasıyla E2,FSH,LH,TSH,PROLAKTİN dediğimiz hormonlardır.
AMH (Anti_Mullerian hormon) bu hormon ise bazal hormonları desteklemek amacıyla adetten bağımsız istenilen günverilebilen, yine çıkan düşük değerler ile tedaviyi yönlendirmede ve over kalitesinde yol gösterici bir hormondur.
Progesteron hormonu, 21-24. gün de kanda bakılan progesteron hormonu artık bazı merkezlerde seçilen bir tetkiktir.
*Kısırlıkta rahim filmi (HSG), bizim tüplerin açık olduğunu anlamamızı sağlayan en önemli ve tek tetkiktir. Rahim filmi sayesinde sadece tüplerin açıklığı değil, rahimdeki yapısal bozukluklar anlaşılabilir. Tıkalı çıkan tüplerde laparaskopi yani kapalı endoskopik cerrahi yöntemlerle teyit alınabilir. Bu kapalılığı kesinleştirerek seçilecek yardımcı üreme tetkiklerine hastayı yönlendirir. Peki rahim filminde yapısal anomaliler örneğin septum dediğimiz yapılar çıkarsa bunlarında histereskopi dediğimiz yöntemle tedavisi mümkündür.
Ankara’da kısırlık tedavisi ve tetkikleri için Dr. Banu Akçal ‘a ulaşabilirsiniz.