Op. Dr. Banu Akçal

İnfertilite

İnfertilite (Kısırlık) bir yıl düzenli korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamaması olarak tanımlanır. Bu süre 35 yaş üzeri kadınlarda altı ay olarak sınırlandırılmıştır. İnfertiliteden şüphe duyulduğu durumda mutlaka arkasında yatan nedenler araştırılmalı ve uygun tedavi süreci başlatılmalıdır.

İnfertilite (Kısırlık) kadına bağlı ya da erkeğe bağlı faktörlerle ortaya çıkabilir. Kadına bağlı faktörler anovülasyon, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, anatomik sorunlar; erkeğe bağlı faktörler düşük sperm sayısı, ejakülasyon bozuklukları, varikosel, hormonal sorunlar olarak sıralanabilir.

Kısırlıkta Erkek Hastamızın Değerlendirilmesi Nasıl Olur?

Erkek hastamızın değerlendirmesinde istenen tetkik spermiogram dediğimiz semen analizidir. Bu tetkik için 3 veya 5 gün arasında cinsel perhiz yeterlidir. Örnek her zaman laboratuvar ortamında alınır. Sonuç inceleme sonrası rapor şeklinde hastamıza verilir.  Spermiogram, normal çıkarsa ileri tetkike gerek kalmamaktadır. Anormal bir sonuçta üroloji uzmanınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken ise kötü çıkan ilk spermiogram sonucu ile asla karar verilmemeli ve tetkik tekrarlanmalıdır. Ürolojinin verdiği tedavilerin ardından 3 ay sonra yeni spermiogramı görmek ister.

Kısırlıkta Kadın Hastamızın Değerlendirmesinde Hangi Tetkikler Vardır?

  • Antral folikül sayısı, bu yumurtalık rezervini gösteren en önemli belirleyici faktörlerdendir. Ultrason eşliğinde yapılır. Adetin 2-3. günlerinde yapılması önemlidir. Kadın doğum uzmanınca yapılan vajinal ultrason sonrası foliküllerin durumu hakkında verilen bilgi hastanın tedavi süreci ve başarısını etkileyecek en önemli yol göstericidir.
İnfertilite
  • Progesteron hormonu, 21-24. günde kanda bakılan progesteron hormonu artık bazı merkezlerde seçilen bir tetkiktir.
  • Kısırlıkta rahim filmi (HSG), bizim tüplerin açık olduğunu anlamamızı sağlayan en önemli tetkiktir. Rahim filmi sayesinde sadece tüplerin açıklığı değil, rahimdeki yapısal bozukluklar anlaşılabilir. Tıkalı çıkan tüplerde laparaskopi yani kapalı endoskopik cerrahi yöntemlerle teyit alınabilir. Bu kapalılığı kesinleştirerek seçilecek yardımcı üreme tetkiklerine hastayı yönlendirir. Peki, rahim filminde yapısal anomaliler örneğin septum dediğimiz yapılar çıkarsa bunların da histereskopi dediğimiz yöntemle tedavisi mümkündür.

İnfertilite Türleri Nelerdir?

İnfertilite nedenleri konusunda karar verilmesinin sonrasında infertilitenin türü konusunda inceleme yapılacaktır. Eğer bir kadının daha öncesinde çocuğu olmasına rağmen daha sonrasında çocuk yapmasında sorun meydana geldiyse bu durumu sekonder infertilite olarak tanımlanmaktadır. Bir kadının daha öncesinde çocuk sahibi olamadan bu şekilde bir tanı alması durumunda da primer infertilite tanısı konulmaktadır. Her iki türde de tedavi olasılığının olduğu belirtilmelidir. Asıl tedavi olasılığı olmayan seçenek ise kesinlikle sterilitedir. Sterilite kapsamında kişilerin çocuk sahibi olma olasılığının olmadığı bilinmelidir. Bu konuda da son senelerde çalışmalar yapılıyor olsa da henüz infertilite üzerinden sterilite tanısı konan kişinin çocuk sahibi olmasının mümkün kılınamadığı görülmektedir.

Erkeklerde Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde infertilite tedavileri arasında pek çok metot yer almaktadır. Hangisinin kullanılacağı ise kısırlığa neden olan etken belirlendikten sonra netleştirilir. Ancak kullanılan yöntemleri kısaca özetlemek gerekirse; gereken testler ve incelemeler yapıldıktan sonra sorunun belirlenmesi ile süreç başlar diyebiliriz. Daha sonra bu soruna göre erkeğe ilaç tedavisi ya da varikosel ameliyatı gibi tıbbi müdahalelerde bulunulabilir. Ayrıca üreme sisteminde herhangi bir sorun varsa bu tıkanıklığın giderilmesi amacı ile kanal tıkanıklığı ameliyatı da yapılabilmektedir. Tüm bunlarla birlikte erkeklere sperm kalitesinin arttırılması için yardımcı tedaviler de önerilmektedir.

Kadınlarda Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir?

  • İlk olarak kısırlık için herhangi bir nedenin görülmediği durumlarda genel olarak anneye yumurtlama tedavisi adı verilen bir yöntem uygulanır. Bu yöntem dahilinde haplar ya da deri altından enjekte edilen ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Diğer bir tedavi yönteminde kadınlardaki en az bir tüpün açık olması gerekmektedir. Bu tedavi yönteminde babadan spermler alınır ve yumurtalama döneminde doğrudan kadının rahmine yerleştirilir.
  • Son tedavi yöntemi de he iki tüpü de kapalı olan kadınlar için uygulanan tüp bebek tedavisidir.
Soru ve Randevu Formu
Contact Form Demo