HPV aşısı birçok kişi tarafından bilinse de toplumun büyük kısmı henüz bu hastalığın ne olduğu hakkında fikir sahibi bile değil. Rahim ağzı kanserlerinin en büyük sebebi olan bu rahatsızlığa dair HPV bulaştıktan sonra aşı yapılır mı, HPV nedir gibi soruların yanıtlarına yazı içerisinden ulaşabilirsiniz.
HPV Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere HPV, en tehlikeli kadınsal rahatsızlıklardan olan rahim ağzı kanserinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Bu konu ile ilgili HPV bulaştıktan sonra aşı yapılır mı sorusunun yanıtına geçmeden evvel ilk olarak bilmeyenler için HPV nedir bunun tanımını yapalım. HPV; Human Papilloma Virüsü şeklinde bir açılıma sahiptir ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında yer almaktadır. Oldukça yaygın olarak görülür ve çoğu zamanda bir belirti göstermez. Son derece bulaşıcı olan bu DNA virüsleri, temas yolu ile dahi bulaşabilmektedir. Bu yüzden cinsel ilişki esnasında kondom kullanımı dahi, bu durum için bir tedbir mahiyetinde yetersiz kalmaktadır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV bulaştıktan sonra aşı yapılır mı sorusundan önce ilk olarak bu DNA virüsünün nasıl ve ne şekilde bulaştığına dair bilgilendirmeler yapalım. Yukarıda da belirtildiği üzere HPV cinsel ilişki esnasında bulaşmaktadır. Ancak bu bulaşma durumu enfekte olan kişinin vajina ya da dış genital bölgeye olan teması ile de gerçekleşebilir. Yani illa ki cinsel birleşme durumunun söz konusu olmasına gerek yoktur. Bu virüs türü servikal kanserlerin hemen hemen tamamında en etkili neden olarak görülmektedir. Bu virüsten korunmak için HPV aşısı adı verilen aşıların yapılması önemlidir. Ayrıca bu aşılar oldukça erken yaşlarda da yapılabilmektedir. Böylece kişilerin korunması sağlanmakta ve olası risk faktörleri ile erken tanışması gibi durumlar dahilinde de korunma durumu oluşturulmaktadır.
HPV Aşısı Nedir?
HPV virüsünü tanımladıktan sonra bir de HPV aşısının tanımlamasını yapalım. Bu virüsten korunmak adına, virüse karşı bağışıklık sağlayan aşıya HPV aşısı adı verilebilir. Bu aşı ile birlikte hem HPV virüsü hem de bu virüsün neden olabileceği hastalıkların önlenmesi yolunda büyük bir adım atılmış sayılmaktadır. Bu yüzden de aşı, kişilere oldukça genç yaşlarda dahi uygulanabilmektedir. Bu aşının diğer bir adı da halk arasında “ rahim ağzı kanseri aşısı “ olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak 11 ila 12 yaş aralığındaki çocuklara yapılması önerilmektedir fakat 9 yaşa kadar inebilmektedir. Aşılama yalnızca tek bir aşı türü ile değil seri olarak yapılması gereken aşılamalar ile daha etkili olmaktadır. Ancak ülkemizde son çıkan aşı henüz girişi gerçekleşmemiş olup, dötlü aşı olarak bildiğimiz aşı mevcuttur. Dokuzlu aşı henüz ülkemize girişi gerçekleşmemiştir.
HPV Aşısına Dair Bilinmesi Gerekenler
HPV aşısı yalnızca tek bir dozun uygulanması ile biten bir aşılama yöntemi değildir. Bu bağlamda kişilere 6 ay içerisinde 3 kez uygulanması gereken bir aşı yöntemi önerilmektedir. 0,2,6.aylarda yapılan aşıdır. Ayrıca bu aşının gebelik döneminde yapılması tavsiye edilmez. Eğer aşılama süreci devam ederken kişi gebe kalmış ise o zaman kalan diğer aşılara ise gebelikten sonra devam edilmesi çok net bir şekilde tavsiye edilmiştir. HPV bulaştıktan sonra aşı yapılır mı sorusundan önce son olarak bir de bu aşının koruyuculuk süresi kavramından bahsedelim. Eğer kişi yukarıda bahsedilen aşıların her birini belirtildiği şekilde yaptırmış ise o zaman HPV aşısının koruyuculuk süresi olarak 7 yıllık bir süreçten bahsedilebilir. Bazı çalışmalar bu sürenin 5-10 yıl arası gösterse de 5 yıldan sonra net bir kesinlik yoktur. Bu aşılama sonucunda kişiler HPV 16 ve HPV 18 virüslerine karşı bağışıklık kazanmaktadır.
HPV Bulaşan Kişiye Aşı Yapılır mı?
HPV bulaştıktan sonra aşı yapılır mı sorusu oldukça sık merak edilmektedir. HPV bulaşan kişilere de bu aşı yapılabilmektedir ancak bunun için kişilere hangi HPV virüsünün bulaştığının tespit edilmesi gerekmektedir.
HPV Olanlar Cinsel İlişkiye Girebilir mi?
HPV olan kişilerin cinsel ilişkiye girmemeleri tavsiye edilmektedir, çünkü HPV temas yolu ile de bulaşabilen bir hastalıktır.
HPV Bulaştıktan Sonra Ne Zaman Belirti Verir?
HPV bulaştıktan sonra anında belirti veren bir hastalık değildir, belirtiler bulaşmanın gerçekleştiği andan bir sene sonra ortaya çıkmaya başlamaktadır.
HPV Tamamen Vücuttan Atılabilir mi?
Gerekli tedavi yöntemleri uygulandıktan ve tedbirler alındıktan sonra 2 yıl içerisinde vücuttan % 80-90 oranında HPV virüsünün atılması mümkün olabilmektedir.