HPV aşısı, insan papilloma virüsüne karşı koruma sağlayan bir aşıdır. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın virüslerden bir tanesidir. Virüsün dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere yol açabilen türleri mevcuttur.

HPV aşısı kadınlara ve erkeklere uygulanabilmektedir. Bu aşı, HPV’nin pek çok türüne karşı yüksek koruma sağlamakta ve HPV enfeksiyonunun önüne geçmektedir. Papilloma virüsü aşısı; HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 suşlarını ve HPV ile ilişkili malign lezyonları hedeflemektedir.

HPV virüsü; rahim ağzı kanseri, vulva kanseri, vajina kanseri, penis kanseri, anüs kanseri ve baş-boyun kanserine neden olabilmektedir. Ayrıca bu virüs genital siğillerin en yaygın nedenidir. Human papilloma virüs aşısı ise pek çok kanser türünün önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

HPV aşılarının faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Rahim ağzı kanseri riskini azaltır.
  • HPV ile ilişkili kanserler için önleyicidir.
  • Genital siğillere karşı koruma sağlar.
  • HPV yayılımını azaltarak toplum sağlığını korur.
  • Önleyici olması bakımından sağlık maliyetlerini azaltır.
  • Yaşam kalitesini arttırır.
  • Virüse karşı uzun yıllar boyu koruyucudur.

HPV Aşısı Nedir?

HPV (İnsan Papilloma Virüsü), çeşitli kanser türlerinin yanı sıra genital siğiller gibi sağlık problemlerinin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. HPV aşıları ise bu virüsün neden olduğu sağlık sorunlarına karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu aşı, rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, HPV’nin neden olduğu diğer kanser türlerine karşı da koruma sağlamaktadır.

HPV’nin 100’den fazla çeşidi bulunmaktadır ve bunların yaklaşık 40 türü cinsel yolla bulaşır. HPV tipleri arasında, özellikle 16 ve 18 olmak üzere, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenleri olan yüksek riskli tipler bulunmaktadır. Bu tipler aynı zamanda vulva, vajina ve anüs kanserleri gibi diğer serviks kanserlerinin de nedenidir. HPV aşıları, bu yüksek riskli HPV tiplerine karşı koruma sunarak kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

HPV aşılarının, genellikle ergenlik döneminde, cinsel aktivite başlamadan önce uygulanması önerilir. Erken yaşta aşılama, bireyin HPV taşıyıcısı olma riskini azaltmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ulusal sağlık otoriteleri tarafından önerilen bu aşılar, toplum sağlığı için büyük bir kazanımdır. Aşı, HPV ile ilişkili hastalıkların yayılmasını azaltarak toplum genelinde bir koruma kalkanı oluşturmaktadır.

hpv aşısı 03

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV aşıları genellikle 3 doz şeklinde ve koldan uygulanır. Aşı programı, markaya ve kişinin yaşına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İki Doz Şeması

15 yaşından küçük bireyler için 2 doz aşı yeterlidir. İlk dozdan sonra ikinci doz genellikle 6-12 ay arasında uygulanır.

Üç Doz Şeması

15 yaş ve üzeri bireyler için 3 doz aşı önerilmektedir. İlk dozdan sonra ikinci doz 1-2 ay sonra, üçüncü doz ilk dozdan 6 ay sonra uygulanır.

HPV aşı uygulaması basit bir işlemdir ve ağrısızdır. HPV aşısı yan etkileri ise genellikle hafiftir. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, şişlik ve ağrı görülebilir. Aşıdan sonra nadiren de olsa baş ağrısı, halsizlik ve ateş vakaları bildirilmiştir.

HPV Aşısı Fiyatı

Halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen HPV aşıları markasına ya da aşının kaç doz uygulanacağına bağlı olarak değişir. Aşıların fiyatlarıyla ilgili bilgi almak için bir jinekoloğa danışmak gerekir. Jinekolog hekim aşının nasıl temin edileceği ve nasıl uygulanacağı ile ilgili daha detaylı bilgi verecektir.

HPV ile enfekte olmuş bireylere de aşı uygulanabilir. Çünkü HPV’nin 100’den fazla tipi bulunmaktadır. Dolayısıyla aşılar, henüz maruz kalınmamış virüs tipleri için koruyucu olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar, aşıların mevcut enfeksiyonların ilerlemesini önleyebileceğini ortaya koymuştur.

HPV’ye maruz kaldıktan sonra aşı olmak, bireyin karar vereceği bir konudur. Bireyin yaşına, cinsiyetine, virüs yüküne ve genel sağlık durumuna bağlı olarak jinekoloğun da yönlendirmesi ile aşı yapılabilir.

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV çoğu durumda belirti vermeyen bir virüstür. Ancak bazı durumlarda belirgin sağlık sorunlarına da yol açabilir. Genital siğiller en yaygın HPV belirtileri arasındadır. Bu siğiller genital bölgede, anüs çevresinde, ağız veya boğazda görülebilir. Küçük ve kabarık lezyonlar şeklinde olabilirler. Genellikle ağrısız olan siğiller, kaşıntıya ve rahatsızlığa da neden olabilirler.

Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzında hücresel değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler smear testi ile fark edilebilir. İleri evrelerde rahim ağzı kanseri, vajinal kanamalara ve pelvik ağrılarla belirti verebilir.

HPV ile ilişkili serviks kanserleri ağrı, şişlik, kanama ve yaralarla ortaya çıkabilir. Düzenli smear testi ve aşı yaptırmak kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

HPV Aşısı Ankara

HPV aşısı Ankara’da jinekoloji kliniklerinde uygulanmaktadır. Aşı temini için jinekolog bir hekimle iletişim kurulması gerekmektedir. Aşı ücreti, ürünün markasına ve uygulama dozuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

HPV aşısının gebelerde ve gebelik şüphesi olan kadınlarda kullanılması önerilmemektedir. Genellikle 9-26 yaş arası bireylere yapılmasının aşı etkinliğini arttırdığı bilinmektedir. Ancak 45 yaşına kadar da yapılabilmektedir.

HPV aşısıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için form doldurabilir, Op. Dr. Banu Akçal’dan muayene randevusu oluşturmak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası