Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Hamilelikte Bulantı ve Kusma

Hamilelik sürecinde hormonlarda büyük dengesizlikler meydana geldiği için vücudunuz normalde vermediği tepkileri vermeye başlayabilir. Sürece dair detaylar yazımızda!

Bulantı Neden Ortaya Çıkar?

Hamilelikte bulantı ve kusma hormonlarda meydana gelen dengesizlikler nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Bunun bir sorun olarak değil sağlıklı bir hamilelik olarak yorumlanması gerekmektedir. Hamileliğin genelde ilk haftalarında ortaya çıkacaktır. 3 ay seviyesinde de bu bulantıların ortadan kalkacağı görülür. Bulantı ve kusma sorununun yaygın şekilde görüldüğü dönemlerde size iyi gelen besinleri bulmanız gerekmektedir. Size iyi gelen besinleri bularak bulantının olabildiğince düşük bir seviyeye indirilmesine imkan sağlayabilirsiniz.

Hamilelikte bulantı ve kusma için ayrıca bir ilaç tedavisi uygulanmasına gerek olmayacaktır. Hamilelikte ilaçlardan olabildiğince kaçınmanız gerekir. Bulantı ve kusmanın kendiliğinden ortadan kalkmasını beklemek sizin için çok daha mantıklı bir adım olacaktır. Bulantı ve kusmanın ortadan kaldırılması için temiz havada yürüyüşler yapmak, hafif ama sağlıklı besinlerden yana tercihinizi kullanmak sizin için çok daha verimli biri alternatif olacaktır.

Hamilelik Sürecinin Zorlukları

Hamile kalma sürecinin zorluğu kadar hamilelik haberini almanızın sonrasında da sizi heyecan dolu bir dokuz ayın beklediğini belirtmek gerekir. Bu aşamada farklı kadınların hamilelik hikayelerinden yola çıkmamanız gerekir. Her doğumun ve hamilelik sürecinin kişiye özel olduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle bir başka kişinin yaşamış olduğu zorlukların belki sizin işçin konu dahi olmayacağını göreceksiniz. Aynı durum normal doğum hikayeleri kapsamında da geçerliliğini sürdürmektedir.

  • Hamilelik sürecinde bol bol yürüyüş yapmalısınız. Son aylara doğru yaklaştıkça platesi de hayatınıza sokmanız önerilmektedir. Bu spor kesinlikle uzman kontrolünde yapılmalıdır.
  • Yapılan egzersizlerin etkisi ile beraber kişilerin olabildiğince kısa bir süre içerisinde normal doğum yapması mümkün kılınmaktadır.
  • Hamilelik sürecinde doktorunuzun size sunmuş olduğu takviye vitamin haplarını almayı da ihmal etmemelisiniz.

Bu detaylara dikkat etmenin yanı sıra düzenli olarak doktor kontrollerinize gitmeniz gerekir. Doktorunuz herhangi bir aksaklık fark ettiği anda size gerekli olan müdahaleyi yapacak ve ek destek takviyelerini de sunacaktır.

Bulantıya Hangi Besinler İyi Gelir?

Hamilelikte bulantı ve kusma ile mücadele ederken sizin en büyük yardımcınız muz olacaktır. Muzun mide asidini dengeleyici bir yanı bulunmaktadır. Tam da bu nedenle bulantı hissettiğiniz anda küçük parçalara bölünmüş halde muz tüketirseniz hem sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz hem de bulantıdan kurtulmuş olursunuz. Bulantı ve kusma ile başa çıkmak için tuzlu krakerlerin de oldukça verimli alternatifler olacağı görülmektedir. Bu krakerlerin susamlı olan versiyonlarından uzak durmalısınız. Susamlı olan versiyonların midede ayrıca bir yanmaya sebebiyet verdiği de görülmektedir.

Hamilelikte bulantı ve kusma sorunu yaşayan kişilerin soğuk süte de bir şans vermesi gerekir. Mide yanmasından mide bulunmasına kadar bir çay bardağı kadar soğuk süt tüketmek mide yanmasının önüne geçecektir. Bu sütü olabildiğince hızlı bir biçimde içmeniz gerekir. Sütün size gaz yaptığını düşünüyorsanız laktozsuz olan seçeneklerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

Bulantı ve Kusma Kilo Vermeme Neden Oluyor Ne Yapmalıyım?

Bulantı ve kusmanın kişilerde hamileliğin ilk aylarında kilo vermeye neden olacağının da altı çizilmelidir. Bulantı ve kusma sorununun ortadan kaldırılması için öze bir çaba sarf etmenize gerek kalmayacaktır. İştahınızın ilerleyen aylarda zaten hiç istemediğiniz kadar açık olacağını ve sizin bebeğinizi besleyecek olan besin akışını her halükarda sağlayacağınızı bildirmek gerekmektedir. Bulantı ve kusma hamilelik sürecinde endişe veren bir durum değildir.

Aşerme de bu süreç içerisinde ele alınması gereken durumlardandır. Kişilerin canının bir anda bir besini çekmesi aşerme olarak nitelendirilir. Bu noktada aşerdiğiniz yiyeceği yemediğiniz zaman çocuğa bir zarar geleceği söylentilerinin doğru olmadığını belirtmek gerekmektedir. Bunun tam tersine anne yeterli miktarsa sağlıklı bir biçimde besleniyorsa bebeğin genel sağlığında da herhangi bir sorun olmayacaktır.

Hamilelikte bulantı ne zaman sona erer?

Bulantılar ortalama 3 ay seviyesinde son bulmaktadır fakat kişiden kişiye göre de değişim arz ettiğinin ayrıca bildirilmesi gerekir.

Gebelikte bulantı ve kusma neden olur?

Hormonal olarak yaşanan dengesizlikler ani iniş çıkışlar sebebi ile bulantı ve kusma sorununun meydana geldiği görülmektedir.

Gebelikte bulantı kusmaya ne iyi gelir?

Krakerlerden ve soğuk sütten bu aşamada yardım alabilirsiniz.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dış Gebelik

Normalde tüpte döllenen yumurta tüp hareketleri ile rahim içine taşınır ve rahim içerisine yerleşir. Ancak rahim içerisine olan bu taşınmada aksama olması ile dış gebelik oluşur....

Gebelikte Dikkat Edilecek Hastalıklar

Gebelikte Dikkat Edilecek Hastalıklar Bilindiği üzere gebelik yani hamilelik dönemi esnasında hormon dengesi çok sık değişir ve bu dengenin değişmesi ile de çeşitli hastalıklar ortaya çıkabi...

Doğum

Doğum Anne adayının hazırlandığı 9 ayın sonunda dünyaya yeni bir hayatı getirmesidir. Bu mucize olayda bazen doğal olan doğum süreci diye bakılabilen bir tablo iken, bazı anne adayları için ...