Hamilelik Boyunca Takipler

Hamilelik boyunca takipler, kadın ve bebek sağlığı açısından oldukça önemli kontrollerdir. Bu takipler esnasında bebeğin gelişimi, annenin sağlık durumu gözlemlenebilir. Olası bir problem takiplerde fark edilerek gerekli önlemler alınabilir.

Hamilelik boyunca takipler bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır. Sürecin başarılı ilerlemesi için hekimin deneyim ve özeni de oldukça önemlidir. Takiplerin belirli bir takvimi vardır. Sağlıklı gebelik sürecinde bu takvime uyularak ilerlenir. Çoklu gebelik, belirli yaşı geçmiş gebe gibi durumlar söz konusu ise bu takiplerin detaylarında farklılık ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelik Hesaplama

Gebelik takiplerinizde ilk 32 haftada 4 haftada 1 doktor kontrolü gerekirken, 32-36 arasında 2 haftada 1, 36 haftadan sonra haftada 1, 40 haftadan sonra 3 günde bir takip olmak gerekir. Tabi ki takipler, riskli gebelik takibinde doktorunuz tarafından belirlenerek çok daha sık olabilmektedir.

Takipler sırasında ilk başvuruda kilo kontrolü, tansiyon takibi ultrason ölçümleri, kan grubu, hemogram, bulaşıcı hastalıklarla ilgili testler, Vitamin D, tiroit hormonu, idrar testi ve smear alınabilir. 11-14 hafta arasında ikili test ile tarama yapılır.

Hafta Hafta Gebelik Belirtisi

Diğer tarama testlerimiz ise 16-18. hafta arasında üçlü veya dörtlü test, 18-20. hafta arasında anomali tarama ultrasonu, 24. haftada şeker yükleme testi ve 28. haftada ise rh uygunsuzluğu varsa inaktive testi ve iğnesidir.

Takiplerde her zaman kilo ve tansiyon bakılırken 37. haftadan sonra inaktive takiplerde haftalık istenebilir.

Aile hekimi başvurusu ile bu merkezlerde tetanos için aşı programı ayarlanıp, yeni doğan ve anne takibi için toplum sağlığı açısından gerekli takip programları izlemektedirler. Bu nedenle aile hekimi kayıtlarınızı da yaptırınız.

Hamilelik Boyunca Takipler

İlk üç aylık dönemde folik asit desteğine devam ederken çıkan tetkikler veya doktorun gerek gördüğü ilaçlar tedavinize eklenebilir. Sonrasında kalsiyum, magnezyum, vitamin D takviyeleri ile multivitamin, gerek duyulursa demir ve balık yağı desteği verilebilir.

Gebelik boyunca riskli bir durum yoksa düzenli egzersizler ile beslenmenizi de planlayıp az kilo almak, bol su tüketmek, hareketsiz kalmamak ana prensibimizdir.

Acil durumlarda doktorunuzu hemen aramalısınız. Bebek hareketinde azalma, kanama, su gelmesi, tansiyon yükselmesi, ciddi baş ağrısı, görme bozukluğu, ağrı başlıcalarıdır.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası