Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Hamilelik Boyunca Takipler

Hamilelik Boyunca Takipler Gebeliğin ilk belirtisi olan adet gecikmesidir. Doktora başvurunuz da ultrasonografi ile kese görülmesi için adet rotarınız yaklaşık 7 gün olması gerekir, artık gebelik 5 haftalıktır. 6. gebelik haftasında ise kalp atımları izlenir. Burada en çok rastlanan ikilem doğum tarihini hastalarımız yumurtlama gününe göre hesaplamaya çalışırken biz son adetin ilk gününe göre hesaplarız. Son adetin ilk günü baz alınıp güne 7 ekleyip, aydan 3 çıkararak tahmini doğum tarihi hesaplamaktayız. Bu 40 haftayı belirleyen tarihtir.

Hamilelik HESAPLAMA

Gebelik takiplerinizde ilk 32 haftada 4 haftada 1 doktor kontrolü gerekirken, 32-36 arasında 2 haftada 1, 36 haftadan sonra haftada 1, 40 haftadan sonra 3 günde bir takip olmak gerekir. Tabi ki takipler, riskli gebelik takibinde doktorunuz tarafından belirlenerek çok daha sık olabilmektedir.

Takipler sırasında ilk başvuruda ; kilo kontrolü, tansiyon takibi ultrason ölçümleri, kan grubu, hemogram, bulaşıcı hastalıklarla ilgili testler, Vitamin Dtroid hormonuidrar testi ve smear alınabilir. 11-14 hafta arasında ikili test ile tarama yapılır.

Hafta Hafta Gebelik Belirtisi

Diğer tarama testlerimiz ise 16-18 arasında üçlü veya dörtlü test, 18-20 arasında anomali tarama ultrasonu, 24. Haftada şeker yükleme testi ve 28. haftada ise rh uygunsuzluğu varsa İnaktive testi ve iğnesidir.

Takipler de her zaman kilo ve tansiyon bakılırken 37 haftadan sonra İnaktive takiplerde haftalık istenebilir.

Aile hekimi başvurusu ile bu merkezlerde tetanoz için aşı programı ayarlanıp, yeni doğan ve anne takibi için toplum sağlığı açısından gerekli takip programları izlemektedirler. Bu nedenle aile hekimi kayıtlarınızı da yaptırınız.

İlk üç aylık dönemde folik asit desteğine devam ederken çıkan tetkikler veya doktorun gerek gördüğü ilaçlar tedavinize eklenebilir. Sonrasında kalsiyum, magnezyum, vitamin D takviyeleri ile multivitamin, gerek duyulursa demir ve balık yağı desteği verilebilir.

Gebelik boyunca riskli bir durum yoksa düzenli egzersizler ile beslenmenizi de planlayıp az kilo almak, bol su tüketmek, hareketsiz kalmamak ana prensibimizdir.

Acil durumlar da doktorunuzu hemen aramalısınız. Bebek hareketinde azalma, kanama, su gelmesi, tansiyon yükselmesi, ciddi baş ağrısı, görme bozukluğu, ağrı başlıcalarıdır.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gebelik-Hamilelik Belirtileri

Gebelik-Hamilelik Belirtileri Öncelikle bir bayanın hamile kalabilmesi için yumurtalıklarında ve erkeğin sperm üretme sisteminde bir bozukluk olmaması gerekmektedir. Gebe kalınabilmesi için en uygun y...

Doğum Paketi Fiyatları Ankara

Doğum Paketi Fiyatları Ankara Ankara’da doğum paketleri pek çok hastane ve klinikte uygulanan bir uygulamadır. Hatta son zamanlarda özel sigorta şirketleri, paket uygulama için kurumlara aracılık etme...

Gebelikte Dikkat Edilecek Hastalıklar

Gebelikte Dikkat Edilecek Hastalıklar Bilindiği üzere gebelik yani hamilelik dönemi esnasında hormon dengesi çok sık değişir ve bu dengenin değişmesi ile de çeşitli hastalıklar ortaya çıkabi...