Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Hamileliğe Hazırlık

Hamileliğe Hazırlık Gebelik planlanan durumda öncelikle kadın doğum uzmanınca yapılacak muayeneniz ve testlerinizle gebeliğe atıcağınız ilk adımın daha sağlam olmasını sağlayacaktır. Gebelik öncesi yaşamınızda planlayacağınız değişiklikler sonradan karşılaşılan sorunları minimalize etmektedir. Gebe kalmadan doktoru ile tüm sağlık problemlerinin konuşulup, varsa sigara alışkanlığı ve yaşam tarzında bulunan aksaklıkların ortaya çıkarılıp planlanması önemlidir.Daha önceki gebeliklerde tekrarlayan gebelik kayıpları, gebelik tansiyonu, gebelikte şeker hastalığı gibi öykülerdeki detaylar kaçırılmamalıdır.

Gebelik öncesi folik asit desteği başlanılıp, rahim ağzı kanser tarama testi yapılmakta ayrıca tiroid fonksiyonları, rubella, kan sayımı gibi testlerle gebelikten önce tespit edilip tedavisi planlanarak sağlıklı bir başlangıç yapılmaktadır.

Annenin kilosu ile ilgili sorun varsa bu konuda bilgi verilip uygun bir diyet planlanması faydalıdır.

Tiroid ile ilgili testlerde TSH değerine bakılarak 2,5 un altında bir değer istenmekte bu değer sağlanması için bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Tedavi altına alınmamış ciddi tiroid fonksiyon bozuklukları olan annelerin çocuklarında mental ve motor gelişim etkilenmektedir. Tiroid hastalıklarında ayrıca erken doğum, gebelik tansiyonu, düşük doğum ağırlığı riskide artmaktadır.

Folik asit desteğinin gebelik öncesi başlanması 400 mcg yeterli iken eski nöral tüp defekti gibi öyküsü olan hastalarda 4 mgr dozda verilmektedir.

Gebelik öncesi bulaşıcı hastalıkların grubunda olup aşı ile önlenebilen rubella yani kızamıkçık hastalığı gebelikte görülürse ciddi kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelik öncesi Rubella M VE G bakılarak bağışık olmayan anne adayları aşılanabilmektedir. Zayıflatılmış canlı aşı olan rubella aşısı sonrası en az 4 hafta gebe kalınmamalıdır.

Su çiçeği için ise rutin aşı programı uygulanmamaktadır. Ancak anne adayı aşılanmak isterse yine en az 4 hafta önce aşılanır.

Grip (influenza) aşısı ise gebelik planlayan ve gebe olanlara influenza mevsimine göre ekim ayında planlanır. İnaktive grip aşısı gebelikte 2. veya 3.üç aylık dönemde uygulanır.

Tetenoz aşısı ülkemizde 15-49 yaş arası kadınlara 5 doz olan aşı programı şeklinde uygulanarak planlanmaktadır. Bu programdan sonraki her gebelikte tek doz uygulanamasıyla devam ediliyor.

Hepatit B aşısı rutin olarak hepatit b bağışıklığı yoksa gebelikte planlanan bir aşı değildir. Sadece risk grubu bir meslekte ise (hemşire gibi ) ve bağışık değilse planlanabilir.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Doğuma Giderken Çantamda Neler Olmalı?

İki üç adet pamuklu/penye rahat pijama takımı. Pijamanın üsttü kolay açılabilir olmalıdır. Bebeğinizi emzireceğiniz için sizi uğraştırmamalı. Mümkünse size bir beden büyük gelmeli. Rahat bir saba...

Doğal (Normal) Doğum Ankara

Doğal (Normal) Doğum Ankara Doğal doğumda amaç doğal giden seyri müdahalesiz izlerken hastamıza verilen destek ve motivasyonla zamana takılıp kalmasından kurtarmak, motivasyon ve ağrı hissini azaltaca...

Doğum Sancısı

Gebelik sürecinde sona yaklaşılırken yavaş yavaş kasılmalar başlar. Doğumun başlaması ile birlikte kasılmalar düzenli bir şekilde sıklaşır. Aynı zamanda bu kasılmaların süresi uzar ve sancılar şiddetl...