Genital enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi patojenlerin artışı ile genital bölgede ortaya çıkar. Kadın ve erkeklerde görülebilen bu enfeksiyonlar özellikle kadınlar için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Genital organlarda oluşan enfeksiyonlar cinsel yolla da bulaşabilir.

Genital enfeksiyonlar genital sistemin tamamını etkiler. Vulva, vajen, rahim ağzı, tüpler, yumurtalık gibi tüm genital yapılar, genital enfeksiyonlar sebebi ile etkilenir. Enfeksiyonun en yaygın belirtileri arasında vajinada yanma, ağrı, kaşıntı gibi rahatsızlıklar bulunur.

Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?

Genital enfeksiyonlar, farklı mikroplar sebebiyle ortaya çıkan ve genital sistemin tamamını etkileyen enfeksiyonlardır. Genital enfeksiyon çeşitleri ve belirtileri farklılık gösterdiği gibi tedavi süreçleri de farklılık göstermektedir.

Siğiller: Siğiller, HPV virüsünden kaynaklıdır ve kadınlarda vulva ve vajende görülebilen genital enfeksiyonlardan biridir. Tedavisinde krem kullanımı, yakılma, dondurma gibi cerrahi müdahaleler uygulanabilir.

Genital Uçuk: Genital uçuk, Herpes Simpleks olarak adlandırılan virüs sebebi ile ortaya çıkar ve genital bölgede ülser olmasına neden olur. Genital uçuk, temas halinde bulaşıcı bir enfeksiyondur. Kesin bir tedavisi olmayan enfeksiyonda virüs alınsa da hasta taşıyıcı olabilir.

Bartolin Apsesi: Bartolin bezi, genital yapının kaygan olmasını sağlayan bezlerden biridir. Enfeksiyon olması halinde genital bölgede tahriş veya şişlik meydana gelebilir. Tedavisi kistin alınması şeklinde tamamlanır.

Genital Enfeksiyonlar

Vajinal Enfeksiyonlar Nelerdir?

Genital enfeksiyonlar farklı mikropların ortaya çıkardığı genital rahatsızlıklardır. Genital bölgede tahriş, yanma ve batma gibi sorunlar, enfeksiyon olduğunu gösteren başlıca etkenler arasındadır. Vajinal enfeksiyonlar, kadınlarda sıklıkla görülen enfeksiyon çeşitleridir. Vajinal enfeksiyon, cinsel ilişki, pedler, alerjenler sebebi ile ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyonların en belirgin etkisi akıntı meydana gelmesidir. Vajinal enfeksiyon görülen hastalarda, vajinada kaşıntı, yanma hissi ve kokulu akıntı gibi etkiler ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon tedavisinde hap ve krem kullanılabilir. Tedavi süreci kısa olan vajinal enfeksiyonların tekrar etme ihtimali yüksektir.

Rahim Ağzı Enfeksiyonları Nelerdir?

Genital enfeksiyonlar çeşitli sebeplerle ortaya çıkan ve kadınların genital sisteminin tamamını etkileyen enfeksiyonlardır. Rahim ağzı, kadınların dış genital organları ile iç genital organları arasında koruyucu görevi görmektedir. Bu bölgede meydana gelen enfeksiyonlar, farklı enfeksiyonlarla benzer etkiler göstermektedir. Rahim ağzı enfeksiyonlarında akıntı, kaşıntı, yanma hisleri görülebilir. Bu etkiler seyrek görülür ve rahim ağzı enfeksiyonuna tanı konması, diğer enfeksiyon çeşitlerine göre daha zordur. Rahim ağzı enfeksiyonu tanısının konması için kültür testi yapılması gerekebilir. Enfeksiyon görülen hastalarda, rahim ağzı yapısı farklılık gösterdiği için tedavi aşamaları da farklılık gösterebilir.

Rahim İçi İltihabı

Genital enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde ilerleme göstermekte ve genital sistemin tamamını etkilemektedir. Bu nedenle vajinada kaşıntı, yanma, şişme gibi etkiler gören kadınların doktor muayenesinden geçmesi önemlidir. Genital enfeksiyon çeşitleri farklılık gösterdiği gibi tedavi süreçleri de farklılık göstermektedir. Rahim içi tabakası, rahim ağzı salgıları, asidik ortamı bakımından enfeksiyona karşı dirençli bir yapıdır. Rahim içi iltihabı olmasına neden olan etkenler; doğum, düşük, erken su gelmesi, rahim içi operasyonlarıdır.

  • Kronik Endometrit: Bu enfeksiyon, kasıklarda ağrı, adet sonrası ara kanama, kasıklarda huzursuzluk hissi ile ortaya çıkar. Nadiren kısırlığa yol açan bu enfeksiyon antibiyotik ile tedavi edilebilir.
  • Akut Endometrit: Doğum, rahim içi operasyon, ağrı ve ateş ile ortaya çıkan bir enfeksiyon çeşididir. Klinik muayene ile tanı konulan enfeksiyon, çoklu antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar

Genital enfeksiyonlar farklı mikroplar sebebi ile ortaya çıkar. Farklı etkilerle ortaya çıkan enfeksiyonların çeşitlerine göre belirtileri ve tedavi süreçleri farklılık göstermektedir. Kadınlarda görülen enfeksiyonların bir kısmı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.

Hepatit B: Hepatit B, sıklıkla görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyon çeşitlerinden biridir. Hepatit B virüsünün cinsel yolla bulaşma sebebi ile karaciğerde enfeksiyon meydana gelir. Bulaşma sonrasında hastalarda sarılık ortaya çıkabilir. Aynı zamanda herhangi bir bulgu olmadan da vücutta varlığını sürdürebilir.

Hepatit C: Hepatit C enfeksiyonu, karaciğer kanserine yol açabilecek ciddi bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşma ihtimali olan bu hastalık, çok eşli ilişkilerde daha çok görülür. Hepatit B kadar yaygın görülmeyen bir enfeksiyon çeşididir.

Genital enfeksiyonlar genital sistemin tümünü etkileyen enfeksiyon grubudur.

Vajinada yanma ve batma genital enfeksiyon olmasından kaynaklı olabilir.

Vajinal enfeksiyon varlığında cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası