Op. Dr. Banu Akçal

Gebelik ve Doğum

Gebelik-hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, memede hassasiyet, koku ve tat duyusunda değişiklik vb. vardır. En yaygın ve belirgin gebelik belirtisi ise adet gecikmesidir. Normal adet döngüsüne sahip kadınlar için adet gecikmesi ilk olarak gebeliği düşündürmelidir.

Gebelik-hamilelik belirtileri için belirleyici pek çok faktör vardır. Örneğin genel sağlık durumuna bağlı olarak, kadında tansiyon değişimi ile buna bağlı baş dönmesi ve bayılma söz konusu olabilir. Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi sırasında hafif kanama veya lekelenme meydana gelebilir, bazı durumlarda ise bu lekelenme düşük belirtisidir.

Gebelik ve Doğum

Gebelik Takibi ve Doğum

Gebelik takibi ve doğum sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimden destek alınmalıdır. Bu takip işlemleri pek çok hastalığa karşı yapılacak testleri, bebeğin ve annenin genel sağlık durumunun kontrolünü içermektedir.

Gebelik takibi ve doğum, özellikle çoklu ya da riskli gebelik gibi durumlarda ekstra önem taşır. Bu alanda çalışma yapan bir hekim aracılığıyla yapılacak takip ve doğum ile gebeliğin sağlıklı tamamlanması, bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi mümkün olmaktadır. Gebelik boyunca reçete edilen ilaçlar, bebek ve anne için önem taşıyan testler bu sürecin bir parçasıdır.

Gebe kalmayı düşündüğünüzde mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızdan muayene ve tetkiklerle sağlıklı bir gebelik için öneriler almalısınız. Bu görüşmeden sonra folik asit desteği almadıysanız başlanır. Önerilen, gebe kalmadan 3-6 ay önce destek folik asit kullanımına başlanmasıdır.

Gebelikte En Sık Rastlanan Hastalıklar

Hamilelik; başlı başına mucizevi ancak bir o kadar da zor bir süreçtir. Çünkü bu süreç içerisinde anne adayını bekleyen türlü değişimler ve bu değişimlerin yarattığı olumlu- olumsuz etkiler yer almaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere hormon değişimi hamilelik döneminin her evresinde meydana gelmektedir. Bu hormonların değişmesi, annenin düzenin değişmesi anlamına geldiği için gebelik esnasında vücut daha savunmasız hale gelebilir. Bu da çeşitli hastalıkların oluşmasına mahal verir ve bu hastalıklar hem anneyi hem de bebeği etkileyebilir.

Gebelikte dikkat edilecek hastalıklar aynı zamanda çoğu kadının hamilelik esnasında yaşadığı rahatsızlıklar olarak da yorumlanabilir. Hamilelik döneminde mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ayaklarda şişkinlik, ishal, kabızlık gibi sorunlar zaten neredeyse her kadında görülebiliyor. Ancak bunların yanı sıra; reflü, hemoroid, idrar yolu enfeksiyonu, diyabet, nefes darlığı ve ödem gibi rahatsızlıklar ile de karşılaşılmaktadır.

Gebelikte Sık Görülen Sağlık Sorunları Nelerdir?

Gebelikte sık görülen sağlık sorunları yukarıda da belirttiğimiz üzere; kabızlık, hemoroid, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet, tansiyon, ödem, kusma, bulantı, ağrı, sızı ve sancılardır.

Gebelerde En Sık Ne Eksikliği Görülür?

Gebelik esnasında annede en çok demir eksikliği görülür. Bu da anemi yani kansızlık sorununa yol açar ve bu hem anne adayı hem de çocuğun gelişimi açısından zararlıdır.

Gebelikte Bağışıklık Sistemi Zayıflar mı?

Evet, gebelikte HCG hormonu salgılanır ve bu hormon yükseldikçe kişilerde mide bulantısı, kusma gibi sorunlar ortaya çıkar ki bu da bağışıklık sistemini zayıflatır.

Gebelik ve Doğum

Gebelikte Tarama ve Tanı Testleri

Gebelikte tarama ve tanı testleri, bebek ve anne sağlığının korunması için oldukça önemlidir. Bu testler genellikle bebeğin genetik sorunlar, yapısal anomaliler ve diğer olası sağlık sorunları açısından değerlendirilmesine yardımcı olur.

Gebelikte tarama ve tanı testleri her trimester için farklı şekilde planlanır. Riskli gebeliklerde bu testlerin zamanı ve içeriği değişiklik gösterebilir. Sağlıklı bir gebelik sürecinde ise bebeğin boyun bölgesinin ölçümü, beta HCG testleri, Down sendromu kontrolü gibi testler mevcuttur. Diyabet gibi hastalıklar için annenin girdiği testler de bu taramalara dahildir.

Gebelikte tarama ve tanı testleri arasında bulunan ikili tarama, 11-14. gebelik haftaları arasında yapılan testtir. Bu testin amacı kromozomal hastalıklar (trizomi 21 yani Down sendromu ve trizomi 18) gibi yüksek riskli grubu belirlemek için yapılır.

İkisi de aynı haftalara denk gelen tarama testleridir. Bu haftalarda ikisinden biri seçilir. Güvenilirlik oranı üçlü testte %65 kadar verildiği için pek çok hekim dörtlü testi tercih etmektedir. Dörtlü testte ise %80’e çıkan güvenilirlik vardır. 16-18. haftalar tercih edilse de 21. haftaya kadar yapılabilen testlerdir.

Soru ve Randevu Formu
Contact Form Demo