Doğum Anne adayının hazırlandığı 9 ayın sonunda dünyaya yeni bir hayatı getirmesidir. Bu mucize olayda bazen doğal olan doğum süreci diye bakılabilen bir tablo iken, bazı anne adayları için stres ve zorluklarla dolu olduğu düşünülmektedir.
Normal Doğum
Doğal doğum bir süreç olduğu vurgulamalarının artması ile normal doğumun adı doğal doğum olarak hiçbir müdahalede bulunulmaması şeklinde taçlandırılmıştır. İşin bu kısmına ilgi, talep artışları ki bunda en etkin şeylerden biri sosyal medya, gebe eğitimleri ile doğru bilgilere ulaşabilme ile doğumun normal şeklinden korkuların azalmasına yol açmıştır. Yine bu sayede normal doğum isteyen anne aday sayılarında artış olmuştur. Gerek tecrübe gerekse tıbbi gerçekler tabiî ki asla göz ardı edilmeden normal doğumda saplantılarla yanlış yönetimlerin önüne geçmek mümkündür. Israrcı olunan tutumlar bazen yanlış kararları doğurur.
Doğumun belirtisi düzenli sancı, leke kanama nişan dediğimiz veya su gelmesi olabilir. Kasılmalarla başlayan doğum sancıları arttıkça rahim ağzını açar. Kasılmalar güçlendikçe bebeği kanala doğru iterek doğumun ilerlemesini sağlar. Doğum ilerledikçe salgılanan hormonlar sayesinde kadında ağrı kesici ve hafif gevşeme etkisiyle bebeği daha güçlü itmeyi ve doğumun ilerlemesini sağlar.
Doğumun İlk Evresi
Bu evre kasılmaların ilk başladığı evredir. Giderek kasılmalar şiddetlenir ve arası kısalır. Anne adayı bu safhada duş alabilir kasılmalar arsını takip eder. Kasılmaları doktoru ile haberleşir ve onun uygun görürse kasılma arası 10 veya 5 dakika olana ve düzenli olana kadar rahatlatacak yürüyüşler yapar, dinlenir. Sıvı gıdalar tüketebilir.
Doğumun Aktif Evresi
Sancılar yoğunlaşmış 3 ile 5 dakikada bir hissedilir olmuştur. Annenin sancılarda kendini rahatlatacak doğru nefes hareketleri, masaj, yürümek, pilates topları ile egzersizler, ılık su ile bel ve kasıkları rahatlatmak denenebilir. Burada en önemli olan hastanın özgüvenini artıracak ayrıca motive edecek cesaret cümleleridir. Sabırlı olunacak bu sürede ısrarla sürenin uzamasına rağmen normal doğum için çok ısrarcı olmak bazen hataya yol açar.
Doğumun İkinci Evresi
Artık bebeğini kucağına almaya hazır olan annenin bu evrede ki ıkınma ile bebeğin çıkışını sağlamada en etkin ve doğru yapılması gerektiği konusunda tekrar bilgilendirilmelidir. Ancak sorumluluk bebek çıkışı için tamamen annede hissettirilmemeli örneğin ıkınamazsan bebek çıkamaz gibi anneye negatif telkin motivasyon da düşmeye neden olabilir. Onun yerine çok iyi yapıyorsun, daha iyisini deneyelim gibi hep birlikte başaracağız hissi çok iyi gelecektir. Çok sevgili anne adaylarımız normal doğumunuz için çabalayan biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, bu süreç olmuyor kararını bazen bu aşamada verdiğimiz kararla doğum şeklini sezaryene çevirebiliyoruz. Yani siz 10 cm dediğimiz yeterli açıklık oluşsa bile ikinci safhada takılıp kalabiliyorsunuz. Son anda verilen sezaryen kararları ne biz hekimlerin, ne de siz anne adaylarının hiç hoşlanmadığı bir tablodur. Önemli olan sağlıklı anne, sağlıklı bebeklerdir. İkinci evre sonunda bebeğini kucağına alan annemiz ten tene temas ile rahatlar.
Doğumun Son Evresi
Artık plasenta ayrılıp gereken tıbbi bakımı tamamlanan annemiz ile sağlıklı bir süreç tamamlanmıştır. Kanama kontrolü sonrası hastamız artık emzirmeye odaklanır.
Normal Doğumun Faydaları Neler Olabilir
Normal doğum tıbbi olarak görülen kanama ve buna bağlı olabilecek ikincil rahim müdahalelerini azaltır. Rahim toparlanamayıp çok ciddi hayati kanamalar yaratabilir. Bu risk normal doğumda daha azdır. Tıbbi adı atoni olan bu tabloda hastalar hekimin yönetimi mükemmel olsa da bazen rahim alınmasına neden olacak hayati tehdit eden bir tablodur.
Sonuçta bir ameliyat olan sezaryen da pıhtı atma gibi damar tıkanıklığı gibi riskler normal doğumdan daha fazladır.
Enfeksiyon oranı yine normal doğum da daha azken sezaryen da fazla rastlanır.
Normal doğum hastane kalış süresi ‘nde kısaltan maddi olarak da rahatlatan bir artı yaratır.
Annenin normal doğum sonrası ağrıları sezaryenden daha az olacaktır.
Normal doğumdan sonra hemen yürüyebilmesi ve doğumu başarmanın güven artışı da hiç hafife alınmayacak yanlarıdır.
Sitemizdeki Diğer İçeriklerimiz Dr. Banu Akçal Görmek İçini Buraya Tıklayabilirsiniz.