Dış Gebelik Nedir?
Normalde tüpte döllenen yumurta tüp hareketleri ile rahim içine taşınır ve rahim içerisine yerleşir. Ancak rahim içerisine olan bu taşınmada aksama olması ile dış gebelik oluşur. Yani gebelik tüpte, kornual (tüple rahim bileşkesinde) bölgede, yumurtalıkda, karın içinde, rahim ağzında yerleşebilir. Oluşan dış gebelik en çok tüpte izlenmektedir.%90-95oranında tüpte yerleşir. Anne ölümlerinin 2. En önemli nedenidir. Her 100 gebelikten 1 i dış gebeliktir. Çok nadir izlenen diğer gebelik türü ise heterotopik yani hem iç hem dış gebeliktir
Dış gebelik nedenleri nedir?
Dış gebelik yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüpten rahim içine olacak taransferi etkileyen nedenlerle oluşur .
- Tüplerde tıkanıklığa yol açan durumlar
- Pelvik enfeksiyon geçirilip bunun tüplerde tıkanıklığa yol açmasıda tüp hareketlerini etkileyen en önemli faktörlerdendir.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkları geçirmek
- Daha önce geçirilmiş karın operasyonlarına bağlı yapışıklıklar tüpleri ve pelvik organları etkileyip dış gebeliğe yol açabilir
- Öncesinde dış gebelik geçirmek
- Geçirilen tüp ameliyatları
- İlleri anne yaşı ve sıgara kullanımı
- Kısırlık ve yumurtlama tedavileri
- Progesteron içeren doğum kontrol yöntemleri tubal hareketi etkileyerek riski artırır.
Rahim içi araç kullanımı yani spiral kullanımı yıllarca dış gebelik riskini artırdığı söylensede bu konuda kesinlik le artırmadığını söylemek doğrudur. Buradaki yanılgının nedeni spiral normal gebeliği önlemedeki etkinliğinden dolayı gebelik rastlanırsa olasılık olarak dış gebelik rastlanmasından kaynaklanmaktadır. Yani spiral dış gebelik riskini artırmaz.
DIŞ GEBELİK
Adet geçikmesi sonrası kasık ağrısı ve kanama en sık rastlanan şikayettir. Eğer erken tanıalmışsa bazen sadece bu bulgularla kalırken biraz daha ilerleyip hastada halsizlik, baygınlık, tansiyon düşmesi ve karın içi kanamaya bağlı ciddi karında gerginlik, ağrı, hazımsızlık hissi omuzlara bile vurabilir. Karın içi kanama sonrası periton.