Cinsel İlişkiye Girememe Nedir?

Cinsel ilişkiye girememe nedir? Bu durum bir kişinin fiziksel, psikolojik veya duygusal nedenlerle cinsel ilişkiye başlayamama ya da devam edememe durumudur. Erkek ya da kadınlarda görülebilir. Bu durumun pek çok nedeni vardır.

“Cinsel ilişkiye girememe nedir?” sorusu bu durumdan mustarip pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir ve duygusal stres, özgüven kaybı ve ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu sorunun tedavisi, sorunun kökenine ve kişinin bireysel durumuna bağlı olarak değişir. Tedavi genellikle psikolojik danışmanlık, cinsel terapi, medikal tedavi veya bir kombinasyonunu içerebilir.

Cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişki sırasında ağrı, vajina çevresindeki kasların istemsiz ağrılı kasılması (spazm), cinsel ilişkiye arzu duymamak, uyarılma veya orgazm ile ilgili sorunlar nedeniyle tam bir cinsel ilişkinin sağlanamaması durumunda ortaya çıkar. Cinsel ilişkiye girememe birçok nedenden kaynaklanabilir ve kişinin ilişkisinde sorunlar oluşmasını sağlayabilir. Bu nedenle teşhis ve tedavi önemlidir.

Cinsel İlişkiye Girememe Nedenleri

Hem erkekler hem de kadınlar için psikolojik nedenlerin yanı sıra, tıbbi sorunlar da cinsel ilişkiden kaçınmaya neden olabilmektedir. Örneğin, kalp hastaları, kalp krizinden korktukları için sıklıkla cinsel ilişkiden kaçınırlar.

Fazla vücut kilosu ve zayıf vücut imajı da cinsel ilişkiye girememe sorununun nedenlerinden biridir. Kişilik bozuklukları, bağımlılık ve kötü uyku kalitesi de cinsel ilgisizlikte büyük rol oynar. Antidepresanlar ve anti-anksiyete ilaçları gibi birçok ilaç libidoyu ve cinsel aktiviteyi azaltır ve sonuç olarak cinsel ilişkiye girememe riskini artırır.

Vajinismusun En Sık Psikolojik Nedenleri

Kadınlarda vajinismusun temel nedeni pelvik taban kaslarının (pubococcygeus, PC) istemsiz hareket etmesidir. Vajinismus sadece cinsel birleşmeyi (penetrasyon) etkilemez, bu sorunu yaşayan kişiler tampon kullanamayabilir ya da jinekolojik muayene olamayabilirler. Genellikle vajinismus, fiziksel ve duygusal tetikleyicilerden ya da her ikisinden de kaynaklanabilir. Vajinismusun ana duygusal tetikleyicileri arasında bir kadının acı veya hamilelikten korkması, anksiyete veya suçluluk duygusu ile cinsel istismar öyküsü bulunur.

Cinsel İlişkiye Girememe Nedir?

Ağrı Nedeni ile Cinsel İlişkiye Girememe

Cinsel ilişki ağrısı ya da disparoni, bir çiftin cinsel ilişkisinde sorunlara neden olabilir. Fiziksel olarak acı veren cinsel ilişkinin yanı sıra olumsuz duygusal etkiler de söz konusudur. Cinsel ilişki ile alakalı ağrı belirtileri, cinsel ilişki sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı birincil veya ikincil olarak tanımlanabilir. En yaygın semptom giriş ağrısıdır (intromisyon). Ağrı keskin veya yanan tipte olabilir. En sık görülen ikinci semptom derin ağrıdır. Diğer belirtiler arasında kas spazmı veya pelvik kramp gösterilebilir. Bir kadın herhangi bir fiziksel neden olmadan bile cinsel ilişki sırasında ağrıyı algılayabilir. Görünür bir fiziksel nedeni olmayan cinsel ağrının altında psikolojik bir durum yatabilir. Bir kadın, yeni veya kötüleşen bir ağrıyla beraber kanama da görüyorsa mutlaka bir uzmana danışmalıdır. Cinsel ilişki ile ilgili ağrı, altta yatan nedene bağlı olarak bir psikiyatr, psikolog veya üroloji uzmanı gibi diğer uzmanlar tarafından tedavi edilebilir.

Cinsel İsteksizlik Nedeniyle İlişkiye Girememe

Cinsel isteksizlik nedeniyle ilişkiye girememe insanların yaşadığı en yaygın cinsel sorunlardan biridir. Cinsel isteksizliği olan kişilerin seks hakkında çok az düşüncesi veya fantezisi vardır veya hiç yoktur. Partnerlerinin cinsel sinyallerine veya önerilerine cevap vermezler, cinsel ilişki sırasında arzularını kaybederler veya ilişkiye giremezler. Cinsel isteksizlik nedeniyle ilişkiye girememenin bazı nedenleri ise şu şekildedir;

  • Anksiyete veya depresyon
  • Vücut imajıyla ilgili sorunlar
  • Stres
  • Yorgunluk
  • Geçmişteki cinsel istismar veya travma
  • Menopoz

Vajinusmus Tedavisi Ankara

Vajinismusu teşhis etmek, jinekolog, cinsel terapist ve psikolog da dahil olmak üzere birden fazla uzmanı içerebilecek karmaşık bir süreçtir. Fiziksel bir değerlendirmede, hastanın tıbbi geçmişi kontrol edilir ve pelvik muayene yapılır. Sorun tespit edildiğinde ise kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Vajinismus tedavisi söz konusu olduğunda tercih edilebilecek yöntemler şu şekildedir;

Pelvik taban egzersizleri: Vajinismus nedeniyle istemsiz olarak kasılan pelvin taban kaslarının kişinin kontrolünde olmasını sağlamak için Kegel egzersizleri tercih edilebilir. Bu egzersizler sırasında kişi pelvik taban kaslarını sıkıp gevşetir ve kontrol kazanmış olur.

Dilatör egzersizleri: Vajinismus tedavisinde yaygın kullanılan dilatörler vajinaya dışarıdan yerleştirilir ve vajinanın genişlemesine yardımcı olur. Çubuk, tüp ya da buji şeklinde olabilen dilatör egzersizlerinin mutlaka bir uzman eşliğinde uygulanması gerekir.

Duygusal egzersiz: Duygusal tetikleyicilerle mücadele etmek için hasta, vajinismusa katkıda bulunabilecek duygusal faktörleri tanımlamasına ve çözmesine yardımcı olan bir dizi egzersizden geçer.

Sağlıklı Kadın
Kadın Sağlığıyla ilgili merak edilen her şey blok yazılarında!
Hamilelikte Bulantı ve Kusma
Ağrısız (Epidural Doğum)
Anne Sütü ve Emzirme
Gebelik Testi
Gebelik Takibi ve Doğum
Soru ve Randevu Formu
Bizimle İletişime Geçin!
İletişim Sayfası