Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Ne Aramıştınız?
resim Op. Dr. Banu AkçalKadın Doğum
+(90) (542) 647 18 42
+(90) (542) 647 18 42

Bartholin Kisti Ameliyatı Tedavisi Ankara

BARTOLİN BEZİ NEREDEDİR? GÖREVLERİ NEDİR?

Bartolin bezi vajen girişinin iki yanında sağlı sollu yer alan yaklaşık olarak yarım santimetre boyutunda olan bezlerdir. Bu karşılıklı girişte yer alan iki bezde incecik bir kanal ile vajina girişine açılır. Buraya açılmasının en büyük avantajı salgıladığı salgılar vajina girişinde kayganlaştırıcı rol oynar. Bu salgı cinsel ilişkide ağrı hissedilmesini önleyen bir kayganlık görevi görür.

BARTOLİN KİSTİ NASIL OLUŞUR?

Bartolin bezi kanalının tıkanması sonucu bartolin bezi şişer buna bartolin kisti adı verilir. Normalde bartolin bezi elle hissedilemeyecek kadar küçükken ancak şiştiğinde hissedilir. Bu şişlik 2-6 cm arasında değişebilen boyutlarla birlikte karşımıza gelebilir. Bu kanalın tıkanmasına yol açan nedenler travma, enfeksiyon, tahriş gibi dış veya iç etkenler olabilir. Bu kist genelde şişlik şikayetine yol açarken ilişkiye engel olabilir veya ağrılı ilişkiye yol açabilir. Ağrı genellikle şiddetli ise ateş titreme de eşlik ediyor ise bartolin kisti enfekte olup bartolin apsesine dönüşmüştür. Bartholin Kisti Ameliyatı için bize ulaşabilirsiniz.

BARTOLİN ABSESİ

Bartolin bezi kanalı tıkanması sonucu bartolin kisti oluşur. Bu duruma enfeksiyon eşlik ettiğinde ise ismi bartolin absesi olmuştur. Bartolin absesi nedeniyle oluşan şişlik ağrı ileri boyutlara ulaşıp acil doktor başvurusunu gerektirebilmektedir.

Küçük olan kistlerde hiç belirti ve şikayete yol açmazken, büyüdükçe şişlik nedeniyle yürümede güçlük, ağrılı cinsel ilişki, abse olunca da ateş bulguları ile gelir.

BARTOLİN KİSTİ veya ABSESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hiç bir şikayete yol açmayan sadece çok küçük olanlar izlenebilir.

CERRAHİ TEDAVİ

MARSUPİALİZASYON

Kanalın dışarı ağızlaştırılması ameliyatıdır. Özellikle bu tedavi cinsellikte kayganlığı sağlayan salgının azalmaması için bezi tamamen almamak için tercih edilir. Açılan kist ağzı dış dokuya ağızlaştırılıp dikilir. Amaç yeniden kapanmamasıdır. Lokal anestezi ile yapılabilen 10-15 dakika süren bu işlemde, abse büyük ve çok ağrılı ise sedasyon ile de yani uyutularakta yapılabilir.

MARSUPİALİZASYON SONRASI TEKRARLAMA

Bu oran %20-35 dir. Ne kadar iyi yapılırsa yapılsın tekrarlama riski vardır. Tekrarını önlemek için gümüş nitrat denilen bir madde kist içine yerleştirilebilir. Birde word katater yerleştirilirse tekrarlama riski düşer.

Word karakter denilen bir kataterde yerleştirilerek tekrarlama riski %10 ların altına indirilmeye çalışılmaktadır. İşlemlerden sonra bu katater 4 hafta kadar kalmakta böylece tam direnaj sağlanmaktadır. Bu katater kiste yerleştirilerek 4 hafta gibi bir iyileşme süresine bırakılır.

İşlemlerden sonra antibiyotik verilerek, 3-4 hafta cinsel ilişki de yasaklanmalıdır.

BARTOLİN BEZİNİN CERRAHİ OLARAK TAM ÇIKARILMASI

Bu tüm tedaviye rağmen tekrarlayan olgularda cinsel kuruluk ve kayganlıkta azalmaya yol açacağı anlatılarak yapılan bir cerrahi işlemdir. Bez tam olarak çıkarılır.


Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Adet Olamama (Amenore) Tedavisi Ankara

Bu şikayetle başvuran hastalarımızda öncelikle öyküsünde: İlaç kullanımı (antidepresanlar,  hormonal ilaç alımı, kemoterapi,  antihipertansif,  radyasyon tedavisi) sorgulanmalıdır....

Smear Testi

Smear testi tespit aşamasında oldukça önemli bir avantaj sağlarken, HPV aşısının da hastalığın önlenmesi konusunda büyük bir fırsat yaratır. Edit Snippet...

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır? 21-35 gün arasında kabul edilen adet düzeni her zaman adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe sayılarak yapılmalıdır....