Aşılama Nedir? Çiftlerde 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamaması durumuna infertilite (kısırlık) diyoruz. Bu teşhisi alan çiftlerin araştırılmasında erkekten meni tahlili olarak bilinen spermiorgram ,bayandan ultrason ve adetli bazal hormonlar adet bitişi ise rahim filmi istenir. Burada elimize gelen sonuçlarla bazen tüp bebek aşılamanın önüne geçerken, çoğunlukla tüpler açık ve spermiogram da aşılama yöntemi için yeterli sayı da ise tüp bebekten önceki protokol aşılamadır. Aşılamada ki bu sayı genellikle ileri hareketli 5 milyondan az olmayacak bir sayı olmalıdır. Tek faktörle aşılamaya seçilecek hasta belirlenemez. Sperm yanında yumurta kalitesi de önemlidir. En önemli faktörlerden biride aşılama için tüpler açık olmalıdır. Tüpleri kapalı bir bayana direk tüp bebek yöntemi önerilmelidir. Tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı aşılamaya karar verdi ise şimdi size aşılamanın ne demek olduğu hakkında bilgi verelim. Erkekten alınan spermin belirli bir işlemden geçirilerek bir kanül yardımıyla kadının rahmine bırakılmasıdır. Aşılamanın doğal bir ilişkiden yarattığı fark spermin katettiği yolda oluşan olumsuz faktörlerden kurtarmasıdır.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Aşılama için tüpler açık olduğundan ve aşılamaya yetecek sperm sayımızdan emin isek, şimdi yumurta hazırlığı için hastamızı adetinin 2. veya 3. günü çağırarak ihtiyaç duyulduğu ölçüde düşük dozda iğne veya hap ile yumurta gelişimi sağlanır. Bu yaklaşık 10 -15 günü içeren bir takip sistemidir .Yumurtaların ölçümü ve sayısı değerlendirilerek çatlatma iğnesi zamanı belirlenir. Eğer yumurta sayısı 17 mm üzerinde 3 den fazla ise çoğul gebelik riskleri artabilmektedir .Daha yüksek sayılarda bazen işlem tüp bebeğe çevrilmektedir. Hasta hazırlık sırasında yeterli sayı ve boyuttan sonra çatlatma iğnesi vurularak 24 -38 saat içinde aşılama için hazır edilmedir. Aşılama için hazırlanan spermiogram yaklaşık olarak 2 saat için de alınan meninin bazı işlemlerden geçirilerek hazır edilmesidir.
Aşılama için hastamız biraz idrara sıkışık olarak jinekolojik masaya alınır. Spekulum dediğimiz jinekolojik muayenehane aleti takıldıktan sonra rahim ağzı serum fizyolojik ile yıkanır. Arkasından ince plastik aşılama kanül ile çekilen sperm rahim içine enjekte edilir. Ağrısız ve çok kısa süren bu işlemden sonra yaklaşık 15 dakikalık istirahat bile yeterlidir. Aşılama günü özel bir bakım verilmez. Hastamız günlük yaşamına geri hemen dönebilir. İlişki yasaklanmamalıdır.
Aşılama Başarısı Nedir?
Aşılama % 10-30 arsında genellikle %20 ler de aşılama başarısı oranı bildirilmektedir. Aşılama sayısı 3 den sonra artık tüp bebek aşamasına geçilmesi önerilirken, pek çok faktörle doktorunuz tek aşılamadan sonra bile tüp bebek önerebilir. Aşılama üst üste aylar yapılması çok sorulan bir sorudur özel bir ara gerektirmez.