Adet dönemi 4 ile 7 gün arasında değişmekte ve çoğu kadında 28 günde bir yaşanmaktadır. Ancak 35 güne kadar süren adet döngüsü normal olarak kabul edilir. Bu normal değere göre bazı kadınlarda adet düzensizliği meydana gelir bundan emin olabilmek için; adetle ilgili normal olmayan durumlar not edilir, kullanılan ped sayısını not ederek adet süresince ne kadar akıntı olduğu belirlenir, adet döngüsünün ne zaman bitip ne zaman başladığı not edilir, adet dönemleri arasında ya da cinsel ilişki sonrası kanama olup olmadığına dikkat edilir.
Adet gecikmesinin en yaygın sebepleri;
- Yaş
- Yoğun egzersiz
- Seyahat
- Kilo değişikliği ve kitle endeksi
- Stres
- Hastalık
- İlaçlar
- Yoğun egzersizdir.
KADINLARDA/KIZLARDA GÖRÜLEN ADET DÜZENSİZLİKLERİ NELERDİR?
Adetin normalden az olması her zaman kabul edilecek bir durum değildir. Doğum kontrol hapı gibi ilaçlar kullanan kadınlarda da adet miktarında azalma görülür. Bu gibi durumlarda kadınlarda, 8-10 gün devam etme, adet günü dışında kanamalar görme, sık adet görme(15-20 günde bir), gün içinde 6-12 arasında ped kullanımına ihtiyaç duyma, adet süresinde uzama, miktarında fazlalık, seyrek adet görme 35 günü aşkın (2-3 ayda bir) gibi adet düzensizlikleri görülmektedir.
Birde düzenliklerin en ileri boyutu olan hiç adet görememe(amenore) durumundan bahsedilmektedir. 15-16 yaşına gelip hala adet görememiş olan bir kızın muhakkak doktora gözükmesi gerekmektedir. Bunun yanında Fizyolojik adet görememe de bulunur. Hamilelik döneminde, ergenlik öncesinde ve menopoz döneminde kadının adet görmemesidir.
ADET DÜZENSİZLİĞİ OLARAK KABUL EDİLEN DURUMLAR NELERDİR?
- 7 günün sonrasında süren adet kanaması, ağrı, kusma, krampla birlikte görülen adet
- Arka arkaya 3 yada daha fazla adet görememe
- Adet dönem aralarında fazla kanama
- 21 günden kısa 35 günden uzun olan adet kanaması
- İlişki sonrasında ve menopozda meydana gelen kanamalar
- Adet kanamasının normalden çok yada fazla olması
ADET DÜZENSİZLİĞİNİN TEDAVİSİ NEDİR?
Adet düzensizliğinin sebebi bulunması için kadın detaylı jinekolojik muayeneden geçirilir. Genç kızlarda ultrason ile muayeneden geçirilir. Rahimde bulunan miyomları, yumurtalık kistleri ve organik sorunları dışladıktan sonra hormonlarına bakılır, smir testi (rahim ağzındaki bölgeden ve hücre gruplarından dökülenlerin bir fırça ile alınıp mikroskop ile incelenmesi) yapılır. Tümör değerlerine bakılır, hormonal faktör söz konusu ise düzeltici tedavi uygulanabilmektedir.